IMG_0319

Närhet och distans.

När coronaviruset kom gjorde vi dygd av nödvändigheten och satsade äntligen på distansundervisning.  Zoom har visat sig vara ett utmärkt verktyg  och många nya elever har strömmat till. Här på Hedströmsvägen träffar vi numera regelbundet fiol- och cellospelare från Uppsala, Gävle, Stockholm, Karlstad, Åbo, Säffle,  Norrköping, ….. Och alla ryms utan problem. Avstånd är ett spännande begrepp i dessa tider. Även många nybörjare har strömmat till och det är vi väldigt glada för.

Vi använder alltså Zoom, och lektionerna är lika individuella som vore vi i samma rum. Precis som förut utformar vi innehållet så att det passar varje individ. Det går också att spela in hela eller delar av lektioner, skicka små övningsvideor, och spela in stämmor till duetter. Noter och annat material skannar vi in och skickar via mejl. Det som behövs är en dator och appen Zoom, som är gratis. Samspel är det enda som inte går att få till. Men det går ju att skicka inspelade stämmor att spela ”tillsammans” med, tills man kan träffas i den vanliga, fysiska världen.

Ton&Tankes ensembler, dvs spelmanslaget Happy, Sundborns Sinfonietta och Sundborns celloensemble, kunde under den första pandemitiden bara träffas ute och spela tillsammans. En ny tradition blev till i augusti – Ton&Tanke i det gröna –  nere på Stora Hyttnäs. Det var så trevligt att vi måste göra det varje år! Och det gjorde vi faktiskt. I slutet av augusti samlades vi nere i trädgården på Stora Hyttnäs. Lika härligt den här gången, och med många glatt överraskade lyssnare från när och fjärran.

Zoomundervisningen fortsätter. Den har kommit för att stanna och vi gläds åt att fler och fler hittar oss.

Det blev inga sommarkurser 2021 heller, däremot passade vi  på att välkomna Yoffi, vår nya bruna labbe, en tik den här gången. Hon artar sig fint och har vid det här laget klarat av både cello- och fiollektioner, , debuterat i spelmanslaget och bevisat celloensemblen. Musik är en viktig del av livet och hon tycker att det är helt okej att ligga still i soffan och lyssna till både stråkkvartett, övning och vad nu hennes människor får för sig.

Planering för sommaren 2022 pågår. Men just när viruset verkade ha lugnat sig lite kom kriget i Ukraina. Allt stannade upp – och fick hitta sin plats i de nya mönster som bildats. Musik är livsglädje, kultur, lyssnande, samspel – och motstånd mot de destruktiva krafter som nu släpps lösa. Musik förenar oss och vi spelar nu inte bara för vår egen skull utan också för att hålla våra sinnen och hjärtan öppna. Och för att vi kan, för att våra liv är sådana att det fortfarande är möjligt.

Håll utkik alltså. Vi hoppas få träffa många av er här uppe i sommar! På önskelistan står: nybörjarhelg /cello,  cellosofi och folk-&barock.

Var rädda om varandra och håll fast glädjen och innerligheten i musiken!

ps Det finns fortfarande plats för den som vill spela på distans. Skicka ett mejl till oss, så hör av vi oss! ds