img_3970

Lite om läget.

Inget är sig riktigt likt sedan coronaviruset kom in i bilden. Ändå fungerar det mesta riktigt bra. Distansundervisning har visat sig vara ett utmärkt verktyg för undervisning och många nya elever har strömmat till. Här på Hedströmsvägen träffar vi numera regelbundet fiol- och cellospelare från Uppsala, Gävle, Stockholm, Rönninge, Jönköping, Säffle, Borlänge, Falun, Norrköping, ….. Och alla ryms utan problem. Avstånd är ett spännande begrepp i dessa tider. Även många nybörjare har strömmat till och det är vi väldigt glada för.

Vi använder Zoom, och lektionerna är lika individuella som vore vi i samma rum. Precis som förut utformar vi innehållet så att det passar varje individ. Det går också att spela in hela eller delar av lektioner, skicka små övningsvideor, och spela in stämmor till duetter. Noter och annat material skannar vi in och skickar via mejl. Det som behövs är en dator och appen Zoom, som är gratis. Samspel är det enda vi måste skjuta upp så länge.

Ton&Tankes ensembler, dvs spelmanslaget Happy, Sundborns Sinfonietta och Sundborns celloensemble, kunde under vår och försommar träffas ute och spela tillsammans. En ny tradition blev till i augusti – Ton&Tanke i det gröna –  nere på Stora Hyttnäs. Det var så trevligt att vi måste göra det varje år!

Nu i höst började vi i liten skala och med mycket plats mellan stolarna. Vi har kunnat vara i lokaler med så  mycket luft att dela på som det bara går. Varit max 8, vädrat och verkligen hållit distans. Men nu ligger det mesta på vänt. Samspel gör sig liksom bäst om alla är på samma ställe. Tills det är möjligt igen lägger vi lite kraft på att fundera ut nya trevliga saker att göra: orkesterkurs, kammarmusikhelg, nybörjarorkester, stor orkester med måååånga deltagare, Ton-och Tanke i det gröna, utbyte med andra vuxenensembler. Som en vän till oss formulerade det: ”bara man inte skakar gallret, så går det riktigt bra; det finns många trevliga saker att grotta ner sig i” Att spela är definitivt en av de allra trevligaste!

Var rädda om varandra och håll fast glädjen och innerligheten i musiken!

 

Det finns fortfarande plats för den som vill spela på distans. Skicka ett mejl till oss, så hör av vi oss!